Ultima expediție la epava Mentor, care s-a scufundat în apropiere de insula Kythira în 1802, a scos la iveală mai multe bucăți din velatura navei, monede, două piese de șah, fragmente din ustensile de gătit, o cataramă din metal, talpa din piele a unui pantof și multe alte obiecte aparent banale.
Atunci când s-a scufundat, nava transporta sculpturi din marmură extrase din Parthenonul din Atena. Aceste sculpturi spectaculoase înfățișează zei din mitologia greacă, eroi și animale, iar momentan sunt expuse la Muzeul Britanic din Londra.
Însă, micile obiecte recuperate de la epavă dezvăluie aspecte interesante despre viețile oamenilor de la bordul navei atunci când s-a scufundat, a spus Dimitris Kourkoumelis, biolog marin la departamentul antichităților subacvatice din cadrul Ministerului Culturii și Sportului din Grecia.
„Scopul este să înțelegem cum trăiau acești oameni și cum era viața la bordul navei, nu doar pentru pasageri dar și pentru echipaj. Am găsit monede din aur din Olanda și Spania, dar și monede din timpul Imperiului Otoman, astfel că acest grup de la bordul Mentor era foarte cosmopolit”, a explicat Kourkoumelis.
Mentor era un bric american care aparținea diplomatului englez Thomas Bruce, un nobil cu titlul de al șaptelea conte de Elgin. Elgin, după cum era cunoscut, a folosit velierul pentru a transporta antichități în Anglia pe care le colecta în timp ce era staționat în Constantinopol. Elgin era ambasadorul britanic în Imperiul Otoman. Deși nava a ajuns la insula Kythira, acolo unde pasagerii și echipajul s-au debarcat, Mentor s-a scufundat la o adâncime de 20 de metri.
Apoi, secretarul lui Elgin, William Hamilton, a supravegheat timp de doi ani recuperarea sculpturilor de către scafandri care erau plătiți pentru a le recupera de pe epavă fără niciun fel de echipament pentru scufundări, potrivit Live Science.
Sculpturile recuperate au fost apoi trimise în Anglia, iar Elgin le-a vândut Muzeului Britanic în 1816. Elgin a susținut că a plătit pentru sculpturi și că a obținut un decret de la guvernul otoman.
Atunci când Grecia și-a câștigat independența de la otomani în 1832, țara a început o serie de proiecte de recuperare a operelor de artă furate, iar sculpturile lui Elgin erau în fruntea listei. De atunci, fiecare guvern grecesc a cerut returnarea sculpturilor. Totuși, până acum, Muzeul Britanic a refuzat, deși s-a oferit să împrumute sculpturile temporar.
Niciun alt obiect din colecția lui Elgin nu a mai fost descoperit, însă epava a dezvăluit numeroase obiecte de-a lungul anilor, inclusiv bijuterii din aur, monede antice și ceramică grecească care cel mai probabil provenea din colecția privată a unor pasageri. Cele mai recente descoperiri includ două piese de șah din lemn, alte șase piese din același set au fost găsit în anii trecuți.
Epava unei nave naziste ar putea deţine ornamentele fabuloase din celebrul Salonul de Chihlimbar
O epavă din secolul XVII descoperită în Marea Baltică
O faimoasă epavă din Grecia va fi transformată într-un spectaculos muzeu subacvatic
Imagini impresionante la Atena. Clădirile antice de pe Acropole au fost acoperite de zăpadă